navigatie overslaan
Nieuws

Ommer Vechtzomp onder grote belangstelling te water op Koningsdag

  • 4 minuten leestijd
  • 1039 x bekeken

“Hanzestad Ommen, ik doop u en wens u en uw bemanning een behouden vaart”. Met deze woorden werd op Koningsdag rond half twee ’s middags in het bijzijn van duizenden belangstellenden de Ommer Vechtzomp vanaf Hessel Mulertbrug in Ommen te water gelaten. Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid waren de zompen uit Gramsbergen, Laar (D) en Dalfsen naar Ommen gekomen.

Niet zomaar een zomp
Het officiële programma begon om half twaalf waar genodigden werden ontvangen op de “Queen of Vechtvalley” van Rederij Peters. Hier sprak vertrekkend voorzitter Hans Bottema trots over het bereikte resultaat. De Ommer Vechtzomp is namelijk niet zomaar een zomp, het is een replica van de boten waarmee jaren geleden onder andere de bekende schipperfamilies Elburg en Steen mee gevaren hebben op de Vecht. De zomp is tevens officieel opgenomen in het Stamboek Ronde en Platbodemjachten, wat betekent dat de boot beoordeeld is op authenticiteit. De stichting die dit doet, doet dit al sinds 1955 en heeft inmiddels 3000 boten beoordeeld. Voor de beoordeling van de Ommer zomp moest letterlijk de geschiedenis van de vechtzompen, die van de 15e tot begin 20ste eeuw over de Vecht voeren tussen Hanzestad Zwolle en de Grafschaft Bentheim in Duitsland, boven water worden gehaald. Van de stichtingsvoorzitter kreeg Bottema een plaquette, certificaat en een SSRP-vaan voor aan de mast van de zomp.

Mastwortel
Na de overhandiging van de plaquette werd Hans Bottema verrast met een speciaal gemaakte mastwortel, welke hij cadeau kreeg van de voorzitter van de Vechtzomp Dalfsen. Daarna begaf het gezelschap zich naar de Vechtkade, waar onder grote belangstelling de zomp, op een platte wagen, begeleid door verschillende oldtimer tractoren en Muziekvereniging Crescendo het centrum van Ommen in werd gereden. Op de Hessel Mulertbrug stond een grote kraan opgesteld voor de officiële tewaterlating, maar niet voordat burgemeester Vroomen de naam van de zomp, “Hanzestad Ommen”, had onthuld en de officiële scheepsdoop had plaatsgevonden.

Scheepsdoop
Het principe van de scheepsdoop is al eeuwen oud en komt reeds in veel oude culturen voor. Bijna elk nieuw schip dat te water wordt gelaten, wordt gedoopt. Volgens bijgeloof zorgt een succesvolle doop voor een behouden vaart en bescherming van de bemanning en andere opvarenden. Een onderdeel van de traditie waar niet aan getornd mag worden, is wie de handeling verricht. Dat moet altijd een vrouw zijn, want anders volgt rampspoed. Vandaar dat ook in Ommen deze handeling is verricht door een vrouw, of eigenlijk twee vrouwen: Lotte Steen en Lotte van Elburg, twee achterkleinkinderen van de laatste Ommer Zompschippers.

Drie jaar noeste arbeid
Al een aantal jaren leefde in Ommen het plan een Vechtzomp te bouwen. Als gevolg van de bouw van een zomp in Gramsbergen en de aanschaf van een soortgelijk schip door Dalfsen kwamen deze plannen in een stroom versnelling. Ommen heeft bewust de keuze gemaakt om het schip zelf te bouwen en dat vrijwilligers de handen uit de mouwen moesten steken. De bedoeling was ook om de bouwmaterialen zoveel mogelijk uit het eigen Vechtdal te betrekken. De bouwperiode werd ingeschat op drie jaar. Eind 2018 werd een stichting opgericht en zijn gesprekken gevoerd met de gemeente en mogelijke sponsoren. De gemeente zegde haar medewerking toe en drie recreatiebedrijven, Vakantiepark Beerze Bulten, Camping De Koeksebelt en Erve Vechtdal/Koesafari waren bereid in de bouw te investeren. Hiermee werd voldoende startkapitaal verzameld om te kunnen beginnen. In de zomer van 2020 werd in de loods van korenmolen De Lelie een werkplaats afgetimmerd en kon begonnen worden met de bouw. Inmiddels hadden zich 14 vrijwilligers aangemeld om aan de bouw mee te werken. Professionele begeleiding werd gegeven door oud-Ommenaar Harmen Timmerman, daarbij geholpen door Gerrit Veerman, die ook ervaring had in de botenbouw.

Eikenhout uit Duitsland en Ommen
De zomp is gebouwd met één grote eik uit Duitsland, van het eiland Fehmarn in de Oostzee, omdat in Nederland geen geschikte stam van de benodigde lengte voorhanden was. Wel is een eik van de Koesteeg verwerkt die gesneuveld is tijdens een windhoos in juni 2019. De mast en de stutter zijn gemaakt van twee lariksen, geschonken door vakantiecentrum De Wolfkuil in Ommen.

1e Afvaart met bouwteam en partners
Na de te waterlating vond een tweede ceremonie plaats bij de aanlegplaats aan de Vechtkade. Hier werd door burgemeester Vroomen het gemeentewapen onthuld met een kopergravure met de namen van de bouwers erop gegrafeerd. Daarna mocht het bouwteam samen met hun partners mee met de eerste afvaart richting camping De Koeksebelt en terug. Als tweede was het College van Burgemeester en wethouders met hun partners samen met het stichtingsbestuur aan de beurt. Daarna begon de Ommer Botenparade met gratis passagiersvaarten.

Vanaf heden zijn groepsboekingen te boeken via Ommervechtzomp.nl

Lees ook: Beleef het Vechtdal vanaf het water

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Toon meer verhalen

Ook interessant