navigatie overslaan
29 maart t/m 1 april 2024

Vechtzompen nemen deel aan SAIL Kampen 2024

  • 3 minuten leestijd
  • 909 x bekeken

Alle Vechtzompen in het Vechtdal nemen gezamenlijk deel aan het internationale evenement SAIL Kampen 2024! SAIL Kampen is een groot nautisch evenement dat sinds 2002 wordt georganiseerd, dit is de 7e editie. Er worden ruim 60 historische schepen verwacht en zo’n 250.000 bezoekers.

Sail Kampen 2024

Sail Kampen 2024 wordt groter dan alle voorgaande edities: een groots cultuurevenement met provinciale-, landelijke- en internationale allure. De historische Hanzestad Kampen vormt hiervoor het decor. Zeilschepen uit binnen- en buitenland komen naar Kampen en zijn te bezichtigen aan de kade. Het nautisch erfgoed wordt gepresenteerd, er worden demonstraties gegeven, de Hanze geschiedenis komt tot leven en er zijn doorlopend optredens van shantykoren, straatartiesten, dweilorkesten, komieken en levende standbeelden.

Spectaculaire vlootschouw

Sail Kampen begint op vrijdagavond (17.30u) met de spectaculaire vlootschouw. Alle deelnemende schepen varen Kampen binnen en presenteren zich met volle zeilen en sfeervolle verlichting aan het publiek. Bewonder Kampen zelf vanaf het water tijdens het Sail-varen op de IJssel met het prachtige Kamper stadsfront op de achtergrond. Historische schepen varen af en aan en geven je het ultieme Sail gevoel. Het evenement wordt op maandag groots afgesloten met een spectaculaire show.

De volgende Vechtzompen nemen deel:

  • ‘De Vechtzomp’ uit Dalfsen

  • ‘Hanzestad Ommen’

  • De ‘Grammesberghe’ uit Gramsbergen

  • De ‘Mölle’ uit Laar (D)

  • De Vechtzomp ‘Stad Hardenberg’ is in aanbouw, maar de Stichting neemt deel met ‘Sompy’, een 50% model van een Zomp evenals de bijzondere Stoom-salonboot ‘SILKIE’ uit 1907

Samenwerking Vechtzompen

Er is een goede samenwerking tussen de verschillende stichtingen en deelname aan SAIL Kampen is daar een prachtig uitvloeisel van. Het doel is om gezamenlijk de Vechtzompen onder de aandacht te brengen, maar ook de geschiedenis daar omheen en het Vechtdal als bestemming, inclusief de regio net over de grens. De ‘Mölle’ in Duitsland was de eerste Vechtzomp en is in Gramsbergen gebouwd o.l.v. Piet Toering. Daarna sloeg het historische ‘virus’ over naar de andere Vechtdalgemeenten.

Varend erfgoed

Op de heenreis naar Kampen, zal op donderdag 28 maart in Hasselt worden overnacht. Die dag, zal rond 18.00u een ontmoeting zijn met de Burgemeester van Hasselt en een korte vaartour door het historische centrum van Hasselt. Het varend erfgoed uit het Vechtdal vaart die vrijdagmorgen het laatste stuk naar Kampen en de verwachting is daar rond 15.00 uur aan te komen. Op de vrijdagavond wordt deelgenomen aan de grote Vlootschouw (17.30u) en de zaterdag t/m maandag liggen de schepen voornamelijk in de Oude Buitenhaven, direct naast de Koggewerf. Daar zijn de Zompen te bezoeken. Dagelijks wordt kort gevaren met gasten.

Vaarschema

Meer info: Vechtzompen

Foto: Ommen Koningsdag 2023

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Toon meer verhalen

Ook interessant