navigatie overslaan
Creatieve stimulans die experimentele ruimte biedt voor culturele en toeristische scene

Succesvolle lancering verrassend ‘Kleinste Mobiele Museum’

  • 3 minuten leestijd
  • 543 x bekeken

Tijdens het feestelijke evenement 'Streekfeest de Waard: Blij in de Wei!' op Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug werd vandaag, met gepaste trots, het Kleinste Mobiele Museum van Nederland gelanceerd. Een innovatief project dat de verbinding legt tussen kunst en streekproducten in Zwolle en het Overijsselse Vechtdal. Met de Korte Keten Experience, een muziekvoorstelling van The Unstoppables, een streeklunch én een streekproductenmarkt - met heerlijke hapjes door TV-chef Ramon Brugman - is het bijzonder creatieve minimuseum klaar om bezoekers te ontvangen tijdens de reizende karavaan.

‘Kunst van de Korte Keten’ als reizende karavaan

Bij de Kunst van de Korte Keten gaat het niet alleen om de kunstwerken maar juist ook om het verhaal van de korte keten en het verhaal van de streekproducten en de producenten. Wethouder Monique Schuttenbeld: "Het Kunst van de Korte Keten project en het mobiele museum zijn waardevol voor Zwolle omdat ze creativiteit stimuleren en ruimte bieden voor experimenten, wat essentieel is voor een bruisende culturele en toeristische scene." Het museum, gehuisvest in een tweedehands paardentrailer, is toegankelijk voor iedereen en biedt een vernieuwend authentiek concept. Er is een digitale expositie over het verhaal van grond tot mond te zien. Bezoekers kunnen op een touchscreen de tien betrokken producenten selecteren en de kunstenaar vertelt over de inspiratie en het kunstwerk. Een greep uit de eerste reacties: ‘Wat mooi gemaakt zeg, heel bijzonder. Zo kun je met de kinderen ook nog eens naar een museum.’

‘Kunst en Smaak’ komen samen tijdens Week van de Smaak

Heel toepasselijk zijn de kookkunsten van TV-chef Ramon Brugman die heerlijke hapjes met zuivel van De Waard maakte voor de liefhebbers tijdens de streeklunch. Ramon: "Hartstikke tof event, alle producten komen uit de streek en dat is wat je wilt. Als je daarmee kunt koken dan komt alles echt samen, net alsof je in Italië bent. Dat is dus ook gewoon in Nederland. Om die magie te vinden is vakantie naar het buitenland echt niet nodig. Echte smaak en geen eenheidsworst".

Aspergeseizoen

Op 4 april werd het aspergeseizoen ook al officieel afgetrapt door wethouders en genodigden, passend binnen het thema 'kunst van de korte keten'. Tijdens deze viering werd een prachtig aspergekunstwerk aangesneden, een symbool van de creatieve verbinding tussen kunst en streekproducten. Deze activiteiten vonden plaats in het kader van de 'Week van de Smaak', een initiatief van Gastvrij Hardenberg en partners om het toeristisch seizoen te versterken. Het thema smaak en streekproducten blijft jaarrond aandacht krijgen. Hoogtepunten tijdens dit aspergeseizoen zijn bijvoorbeeld op 15 april het Vechtdal Aspergediner bij Restaurant de Rheezer Bistro, samen met teler Ernie van der Kolk. Producent Van der Kolk vertelt tevens zijn verhaal op 20 april bij Restaurant Wildthout tijdens de Aspergevond. Tot slot vindt er op 10 en 11 mei een pop-up aspergediner plaats in de kassen bij Tuinderij van der Kolk, samen met Restaurant De Zon.

Het Kleinste Museum van Nederland gaat op reis

Het Kleinste Mobiele Museum van Nederland is het resultaat van een samenwerking tussen Vechtdal Marketing, Vechtdal gemeenten, NBTC, tien streekproducenten en tweeëntwintig kunstenaars. Het museum, een vervolg op de expositie 'Kunst van de Korte Keten', reist de komende maanden door het Vechtdal, Reestdal en Hanzestad Zwolle en zal tijdens diverse evenementen en activiteiten te zien zijn. Meer informatie en de programmering: Kunst van de Korte Keten

Foto: Maura Eshel

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Toon meer verhalen

Ook interessant