navigatie overslaan
Kunstpaneel aan de Vecht officieel ingewijd door Duits-Nederlandse delegatie

Eine Quelle der Verbundenheit

  • 3 minuten leestijd
  • 1003 x bekeken

Darfeld 19 april 2024 - Alles was klaar voor het grote moment: nauwelijks was een Duits-Nederlandse delegatie aangekomen bij de bron van de Vecht in Darfeld, of kunstenaar Roel Westerman schepte twee glazen water uit de rivierbedding. Enkele momenten later hadden burgemeester Christoph Gottheil en Monique Schüttenbeld, wethouder van de stad Zwolle, de eer om het nieuwe kunstwerk aan de bron plechtig in te wijden. Ze klommen snel op houten krukjes en goten het water vervolgens in het paneel. Dit water volgt vervolgens zijn weg door de loop van de Vecht, die kunstenaar Westerman van de bron in Darfeld tot aan de monding in het Nederlandse Zwolle op het paneel heeft geschetst.

Bron in gemeente Rosendahl

Gottheil benadrukte tijdens een gezamenlijke bijeenkomst in het nabijgelegen treinstation Darfeld de betekenis van de Vecht. "We zijn trots dat de bron zich in de gemeente Rosendahl bevindt", legde hij uit. In het verleden was er wel eens gespeculeerd over de exacte locatie van de bron. Zowel Schöppingen als Eggerode hadden deze locatie ook opgeëist. "Met het nieuwe kunstwerk weten we nu zeker dat de bron van de Vecht bij Rosendahl hoort", vat Edwin Kok het samen. Net als de andere aanwezigen hecht de Euregio-projectmanager van grensoverschrijdende toeristische activiteiten veel belang aan de verbetering van de Vechtdalroute. Deze fietsroute loopt ongeveer 249 kilometer langs de Vecht, van Darfeld tot aan de monding in Zwolle. Deze route is erg populair bij zowel Nederlanders als Duitsers."Ons doel is om het in de toekomst verder te verbeteren", keek Kok al vooruit.

Vechtbron nu zichtbaar

Het nieuwe kunstwerk moet hier ook aan bijdragen. Gottheil benadrukte dat dit goed is voor de gemeenschap. "Velen beginnen hun fietstocht bij de bron", weet hij. Het probleem is dat voor toeristen die niet bekend zijn in de omgeving, het vinden van het startpunt vaak op een doolhof lijkt. "Het is des te mooier om de bron van de Vecht nu zichtbaar te maken en in het juiste licht te plaatsen", aldus de burgemeester.

Kunstwerk trekt de aandacht

Het met Leader-gelden gefinancierde kunstwerk trekt inderdaad de aandacht. "We moesten eerst achterhalen waar precies de bron zich bevindt", onthulde kunstenaar Westerman bij de presentatie van zijn constructie. Hij wil met dit werk de bijzondere structuur van de 184 kilometer lange Duits-Nederlandse rivier verklaren. Hierbij worden alle plaatsen die de Vecht passeert op weg naar het buurland, langs de route vermeld.

Een magisch gevoel

"Het is een magisch gevoel om hier bij de bron te staan", voegde wethouder Schüttenbeld ter plaatse nog wat woorden toe. Zwolle wil de Vecht als fenomeen in de toekomst verder onder de aandacht brengen: "We werken van bron naar monding en van monding naar bron toe!" De speciale partnerschap tussen beide locaties werd ook benadrukt door Jan Uitslag. "De Vecht stroomt als een blauwe ader door het land, ze verbindt", benadrukte de voorzitter van de LAG Leader Noord Overijssel.

Lees hier het originele artikel >>

Foto en artikel: Leon Eggemann

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Toon meer verhalen

Ook interessant