Blog: Inspiratiecafé 'Mijn Toegankelijke Werkplek'
- 3 minuten leestijd
- 385 x bekeken
Tijdens het Inspiratiecafé, georganiseerd in de Week van de Toegankelijkheid, kwamen diverse ondernemers en organisaties uit de regio bijeen om te praten over het belangrijke thema van toegankelijkheid op de werkplek. Het doel? Inspireren, leren en stappen zetten richting een inclusievere arbeidsmarkt, speciaal met de focus op de vrijetijdssector.

Het verhaal van Fleur van Puijenbroek
Een van de meest indrukwekkende momenten van de avond was het persoonlijke verhaal van Fleur van Puijenbroek. In 2019 werd Fleur onverwacht geconfronteerd met ‘sudden deafness,’ een gebeurtenis die haar leven veranderde. Sindsdien zet ze zich in om een stem en gezicht te geven aan mensen die vaak over het hoofd worden gezien. Haar motto is krachtig:"Inclusie is de norm”. Fleur inspireerde ons met haar bijzondere kwetsbaarheid en nam de groep mee in haar verhaal. Met haar bedrijf ‘Met name mensenwerk’ zet ze zich in voor een inclusieve arbeidsmarkt door te werken als spreker en adviseur.
Fleur gaf ons ook inzicht in schokkende cijfers: 52% van de mensen met een beperking zit thuis, en 82% van de werkgevers heeft niemand met een beperking in dienst. Dit zijn cijfers die laten zien hoeveel werk er nog te doen is om een inclusieve samenleving te realiseren.
Concrete praktische tips
Tijdens de sessie werden waardevolle, praktische tips gedeeld om werkplekken toegankelijker te maken. Hier zijn enkele belangrijke aanbevelingen:
- Vraag telkens opnieuw: 'Wat heb jij nodig om mee te kunnen doen?’.
- Bied ruimte voor thuiswerken en flexibele werktijden.
- Zorg voor een prikkelarme ruimte waar werknemers tot rust kunnen komen.
- Organiseer inspiratiesessies en workshops om werknemers bewust te maken van het belang van inclusie.
- Geef medewerkers toegang tot een interne en/of externe vertrouwenspersoon.
- Start een inclusiegroep om toegankelijkheid actief te bevorderen.
Na het inspirerende verhaal van Fleur, namen Dorien en Rian van FrogFellows en TechKicks het podium. Ze deelden concrete voorbeelden van inclusiviteit op de werkvloer, zoals bij de Koekenbakker, Happy Tosti en Restaurant Freud. Ze daagden ons uit om te denken: Wat kan er wél? Bovendien gaven ze innovatieve voorbeelden van hoe robotica, zoals exoskeletten, kan helpen om mensen met een beperking op de werkvloer te ondersteunen. Samen brainstormden we met de aanwezigen om concrete ideeën op te halen voor een inclusievere arbeidsmarkt.
Het was een avond vol inspiratie en reflectie, met een duidelijke boodschap: samen kunnen we werkplekken creëren waar iedereen welkom is en de kans krijgt om zijn of haar talenten te benutten. De weg naar een inclusieve arbeidsmarkt ligt open voor ons allemaal.
De avond werd georganiseerd door Vakschool 100% Gastvrij in samenwerking met Vechtdal Marketing, Sectortafel Vrijetijdseconomie Regio Zwolle, Werkgevers Servicepunt, Hiswa Recron en Koninklijke Horeca Nederland, en vond plaats bij Camping de Koeksebelt in Ommen.