Kennissessie: Robotisering, technologisering en sociale innovatie (27 sept. 2024)
- 3 minuten leestijd
- 233 x bekeken
Het project robotisering, technologisering en sociale innovatie van Vakschool 100 % Gastvrij zet veel in gang. Dat zeggen betrokken ondernemers uit het Vechtdal. Ook projectleider Dorien Verdier is enthousiast. “Ondernemers in de gastvrijheidssector hebben het heel druk. Daardoor verdiepen ze zich vaak niet in dit onderwerp." Maar sinds begin van dit jaar experimenteren Beerze Bulten, Kampeerdorp de Zandstuve, Restaurant de Rheezerbelten en De Koeksebelt met Tech-hulpmiddelen. Zij fungeren als pioniers voor de leden van Vakschool 100% Gastvrij en andere bedrijven in de sector. Het project moet de duurzame inzetbaarheid en de aantrekkelijkheid van de werkgever vergroten en de kwaliteit en klanttevredenheid in de vrijetijdseconomie verhogen.
Kennissessie op 27 september 2024
De deelnemers aan het project robotisering, technologisering en sociale innovatie van Vakschool 100 % Gastvrij delen graag hun ervaringen met andere ondernemers in de sector. Daarom wordt er op 27 september bij de Beerze Bulten een kennissessie georganiseerd. Tijdens deze sessie praten de ondernemers je bij over alle inzichten en ontwikkelingen.
De timing is misschien wel perfect
De timing is misschien wel perfect, zegt Verdier. “Voor ondernemers zijn er heel veel redenen om niet met innovatie aan de slag te gaan. Zij hebben het druk en vrezen hoge investeringen. Maar robotisering en technologisering bieden oplossingen voor de grootste knelpunten in de sector”, legt de projectleider uit. Ze geeft de krapte op de arbeidsmarkt als voorbeeld. “Dankzij slimme technieken heb je misschien wel minder personeel nodig.”
Koudwatervrees
Verdier kent meer redenen voor de koudwatervrees. Horecaondernemers wijzen vaak op het ambachtelijke karakter van hun werk. “Hetzelfde speelt eigenlijk in de zorg: veel medewerkers in die sector zijn bang dat innovaties het menselijke aspect wegnemen. Maar je moet juist zoeken naar technieken die je ondersteunen. En die zijn er ook voor de horeca genoeg. Denk aan kookrobots: die bereiden echt niet een compleet diner, maar helpen wél met handelingen die het werk in de keuken makkelijker maken.”
Sociale innovatie
Het is niet voor niets dat het project ook ‘sociale innovatie’ benoemt. Volgens Verdier is dat zelfs het meest cruciale onderdeel. “Innovaties zijn voor alle mensen lastig. Wij veranderen niet graag. Daarom lukken technologische vernieuwingen alleen als je de medewerkers meekrijgt. En uiteindelijk moeten gasten het ook willen. Innovatiesucces wordt voor 25% bepaald door investeringen in technologische innovatie en voor maar liefst 75% door sociale innovati”, zegt de projectleider. ‘Robotisering’ schrikt vaak af, merkt ze. Het woord lijkt in contrast te staan met gastvrijheid. “Terwijl dat absoluut niet zo hoeft te zijn. Goed voorbeeld vind ik kentekenherkenning. Gasten vinden het alleen maar superfijn als ze daardoor veel eerder en sneller naar hun accommodatie kunnen.”
Duurzame voordelen
Verdier wijst op de besparingen die slimme technologische innovaties mogelijk maken. Soms in combinatie met het verbeteren van de duurzaamheid. “Uit onderzoek blijkt dat een schoonmaakrobot tien liter minder water gebruikt dan de traditionele schoonmaker. Dat zet op lange termijn veel zoden aan de dijk. Ook kun je met een robotsysteem precies analyseren hoeveel tijd je nodig hebt voor het goed schoonmaken van een accommodatie. Daarmee vergroot je weer de gastvrijheid.”
Inspiratie
Voor meer inspiratie lees het gehele artikel op de website van de Vakschool 100% Gastvrij: Vakschool 100% Gastvrij
Aanmelden kennissessie
De kennissessie vindt plaats bij de Beerze Bulten in Beerze op 27 september a.s. van 13.00 uur tot 18.00 uur. Aanmelden kan via: info@vakschoolgastvrij.nl