Stralende opening fototentoonstelling Zonnebloem in Hardenberg
- 4 minuten leestijd
- 323 x bekeken
Vandaag opende gedeputeerde Erwin Hoogland samen met geportretteerde Renske Zomer de bijzondere fototentoonstelling op het Stationsplein in Hardenberg. Renske Zomer: ‘In een restaurant wordt niet rechtstreeks aan mij gevraagd wat ik wil bestellen, maar aan degene met wie ik ben.' Nationale Vereniging de Zonnebloem wil met deze fototentoonstelling aandacht vragen voor toegankelijkheid, fysieke en sociale. De Vechtdalgemeenten zetten zich samen met Vechtdal Marketing al jaren in voor toegankelijkheid en de gemeente Hardenberg in het bijzonder.
De Zonnebloem bestaat 75 jaar en ontwikkelde de fototentoonstelling speciaal voor het jubileumjaar, in samenwerking met stichting Open mind. De prachtige foto's van Linelle Deunk gaan gepaard met de verhalen van de negentien geportretteerden, die laten zien hoe belangrijk het is dat iedereen onbeperkt kan meedoen. Erwin Hoogland, als gedeputeerde verantwoordelijk voor onder meer toerisme en recreatie in de provincie Overijssel, opende de tentoonstelling samen met Renske Zomer uit Vriezenveen.
Werken aan toegankelijkere recreatie in het Vechtdal
De Zonnebloem koos voor Hardenberg omdat deze gemeente in 2018 door de VNG werd uitgeroepen tot de meest toegankelijke gemeente van Nederland. En ook in 2024 is Hardenberg in de race voor deze titel. In Hardenberg wordt ook speciale aandacht besteedt aan toegankelijke recreatie. Dit doet Hardenberg samen met Vechtdal Marketing, de andere Vechtdal gemeenten, de provincie Overijssel, ondernemers én diverse organisaties uit de regio.
Hoogland: 'Of het nu gaat om drempels bij een vrijetijdslocatie , vooral de sociale toegankelijkheid is belangrijk. Iedereen moet ongehinderd deel kunnen nemen aan het vrijetijdsaanbod en samen met familie en vrienden kunnen genieten van de rust, ruimte en natuur in het Vechtdal.' De Zonnebloem vindt al 75 jaar dat mensen met een lichamelijke beperking ongehinderd en zorgeloos moeten kunnen deelnemen aan de samenleving. Geweldig om te zien hoe gemeenten en ondernemers in deze regio zich hiervoor inzetten. De Zonnebloem hoopt dat andere gemeenten hier een voorbeeld aan nemen.
‘Invalidentoiletten worden vaak als schoonmaakhok gebruikt’
Eén van de geportretteerden in de tentoonstelling is Renske Zomer uit Vriezenveen Renske Zomer uit Vriezenveen in Overijssel. De MBO-studente heeft aangeboren hersenletsel waardoor ze vaak een rolstoel nodig heeft. Het valt Renske op hoe anders mensen reageren zodra ze in haar rolstoel zit. ‘Als mijn vriend hand in hand naast mij loopt terwijl ik in mijn rolstoel zit, worden we vaak nagekeken, nagewezen en nagefloten.’ Anders dan veel mensen met een lichamelijke beperking maakt Renske zich minder druk over het toilet. 'In de horeca worden invalidentoiletten nogal eens als schoonmaakhok of als opslag gebruikt. Door alle bierkratjes die er staan, kan ik niet naar binnen. Mij weerhoudt dit niet om eropuit te gaan, er is altijd wel een oplossing en ik wil niet dat mijn wereld te klein wordt. Maar ik vind het jammer dat er genoeg mensen zijn met een beperking die hierdoor thuisblijven.'
Verhalen vertellen voor een meer toegankelijke samenleving
In de fototentoonstelling hebben in totaal negentien mensen met een lichamelijke beperking de hoofdrol. Bezoekers kijken hen in de ogen en lezen of horen hun aangrijpende en persoonlijke verhalen. De geportretteerden vertellen openhartig over waar zij tegenaan lopen of rollen in het dagelijks leven. Een bezoek aan deze tentoonstelling belooft een intense ervaring.
De tentoonstelling was eerder al te zien in Den Haag en reist na Hardenberg door naar Utrecht en Rotterdam. De foto’s en verhalen zijn daar steeds drie weken achter elkaar te bewonderen. Voor de tentoonstelling werkt de Zonnebloem samen met Open mind, een stichting die onbegrip de wereld uit wil helpen door verhalen te vertellen. ‘Het is cruciaal dat Nederland deze verhalen hoort’, vertelt Layla van der Bragt van stichting Open mind. ‘Kennis leidt tot begrip, en hopelijk tot een open gesprek en gezamenlijk streven naar een meer toegankelijke samenleving.’
De fototentoonstelling in Hardenberg is mede mogelijk gemaakt door Vechtdal Vakantiepark
Art en tekst: stichting Open mind
Fotografie: Linelle Deunk
Styling: Richard Schreefel