‘Vechtdalanjer’ nu ook in tin
- 3 minuten leestijd
- 526 x bekeken
Het bekende beeldmerk van het Vechtdal, de roze steenanjer, is nu ook in tin uitgevoerd. Het bestuur van het Nationaal Tinnen Figuren Museum nam het initiatief en zocht contact met Ingrid van Delden van Tingieterij Holland voor de uitvoering. Resultaat is een fraaie speld met bijpassende oorbellen. Harry Burema, voorzitter van het bestuur: ‘Dit sieraad symboliseert samenwerking en herkenning’.
Ontwerper en maker Ingrid van Delden: ‘De steenanjer, ook wel Vechtdalanjer genoemd, is heel zeldzaam en groeit op slechts enkele plaatsen in het wild. Met name in het stroomgebied van de Overijsselse Vecht. Hier zorgen miertjes en andere kleine diertjes voor een schimmel in de natte bodem die de juiste voedingsbodem biedt voor de steenanjer. Het is de samenwerking van diertjes, die de steenanjer doet gedijen, het is de samenwerking van mensen die tot dit sieraad leidde. Voor mij was het een eer hieraan te werken'.
Samenwerking
Vechtdal Marketing koos in 2008 al voor de steenanjer als het symbool voor het Vechtdal. Rolf Halverhout, gebiedsmanager Vechtdal Marketing: ‘Wij zijn erg blij met dit initiatief. Het is een prachtig sieraad. In het Vechtdal werd destijds voor dit symbool gekozen om de verbondenheid met de regio en de onderlinge samenwerking te benadrukken. De beeldspraak is treffend, de anjer kan alleen maar groeien door een goede samenwerking. Samenwerken heeft een meerwaarde, het geeft je nieuwe energie en ideeën. Dat moet je koesteren.’ Of zoals collega Melanie van Riel van Marketing Ommen het stelt: ‘Net als een sieraad, daar ben je zuinig op, dat behandel je goed’.
Tinnen Figuren Museum
Tijdens de presentatie van het sieraad glimmen de bestuursleden van het Tinnen Figuren Museum van trots. ‘Het past helemaal bij ons museum. Alles wat wij hier doen en presenteren is gebaseerd op cultuur-historisch onderzoek. We gaan altijd de diepte in. Bezoekers van ons museum kijken hun ogen uit bij uitgebeelde historische gebeurtenissen zoals de Slag bij Waterloo. Maar evengoed gebeurtenissen dichter bij huis zoals de Slag bij Ane. Ook naar de steenanjer is historisch onderzoek gedaan, samen met Ingrid, om uiteindelijk tot de uitwerking van dit initiatief te komen’. Ingrid vult aan: ‘We kozen ervoor om het sieraad te maken op basis van hoe het bloemetje er in de natuur uitziet. Het is een uniek sieraad geworden. Tin is van nature zilverkleurig, met een keer per jaar poetsen blijft de uitstraling zo.’ Dit bijzondere en originele sieraad is vanaf nu verkrijgbaar bij het Tinnen Figuren Museum.