navigatie overslaan
Innovatie in de vrijetijdseconomie is essentieel om toppositie te behouden

Uniek Robotiseringsproject gelanceerd in Vechtdal Overijssel

  • 3 minuten leestijd
  • 194 x bekeken

Hardenberg, 31 januari 2024 – In een snel veranderende wereld waar technologische en sociale innovatie in hoog tempo samenkomen, lanceert de Vakschool 100% Gastvrij een baanbrekend project op het gebied van robotisering, technologisering en sociale innovatie. Dit initiatief stelt de regio in staat om voorop te blijven lopen in de gastvrijheidssector. Het Vechtdal is de eerste regio in Nederland die op deze praktische wijze gaat experimenteren met implementatie van technologische mogelijkheden, in samenwerking met onderwijs, overheid en betrokken organisaties. Gerrit-Jan Hagendoorn, eigenaar Beerze Bulten omschrijft het als volgt: “Dit baanbrekende robotiseringsproject is niet alleen cruciaal voor de technologische vooruitgang van onze bedrijven, maar het verankert ook de Vakschool 100% Gastvrij als pionier in de implementatie van topkwaliteit en beleving binnen de gastvrijheidssector, waardoor we onze voorbeeldpositie behouden."

Kick off tijdens de Horeca Vakbeurs op 31 januari

Op 31 januari 2024, tijdens de Horeca Vakbeurs in Hardenberg, is dit unieke project gelanceerd. Robot Kime van Macco was een opvallende aanwezigheid op de beurs, die smoothies van lokale producten bereidde en ingezet werd bij de workshop op het Trendpodium. De lancering markeert het begin van een reeks TechTalks, Designlabs en experimenten met technologie op de werkvloer. Het project heeft als ambitie om zowel individueel ondernemerschap als de regionale vrijetijdseconomie te versterken.

Vakschool 100% Gastvrij stimuleert sociale innovatie en technologisering

In een snel veranderende wereld, met meer dan 40% wijzigingen in banen in de komende 5 jaar, is de combinatie van technologie en sociale innovatie essentieel. Technologische innovatie is immers maar 25% van het succes, sociale innovatie voor de overige 75%. Het Vechtdal project anticipeert op deze veranderingen door slimme inzet van technologie en persoonlijk gastheerschap, met als doel de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen en tegelijkertijd de gastbeleving te verbeteren. Vakschool 100% Gastvrij zet specifiek in op kennisontwikkeling bij de aangesloten leden. Het versterken van ondernemerschap is namelijk essentieel om arbeidsmarktvraagstukken aan te pakken. Het project sluit daarmee goed aan op de koers die de Vakschool komende jaren wil verstevigen, gericht op het versterken van de topkwaliteit, innovatie en gastvrijheid.

Gastvrijheidsniveau op peil houden en ondernemerschap versterken

In het hart van de aanpak staat het behoud van het gastvrijheidsniveau, terwijl de regio zich onderscheidt door te pionieren met robotisering, technologisering en sociale innovatie. Een van de deelnemers is Mariska Eshuis, eigenaar van De Zandstuve: "Het Vechtdal project is een krachtige stap om duurzame inzetbaarheid te vergroten, de aantrekkelijkheid als werkgever te versterken en de kwaliteit en gasttevredenheid in de vrijetijdseconomie te verhogen. Samen met collega-ondernemers brengen we hiermee gastheerschap en ondernemerschap naar nieuwe hoogten. Dit maakt het Vechtdal uniek."

Het project wil duurzame inzetbaarheid vergroten, de aantrekkelijkheid als werkgever vergroten, en de kwaliteit en klanttevredenheid in de vrijetijdseconomie verhogen. Deelnemende bedrijven zijn Beerze Bulten, Kampeerdorp de Zandstuve, Restaurant de Rheezerbelten en De Koeksebelt, zij fungeren als pioniers naar de ruim 20 leden van de Vakschool en andere vrijetijdsbedrijven in de regio. Het project geeft invulling aan de Vechtdal Visie 3.0, programmalijn Gastheerschap & Ondernemerschap.

Het project is geïnitieerd door de Stichting Vakschool 100% Gastvrij en wordt ondersteund door het Ontwikkelfonds Regio Zwolle, Sectortafel Vrijetijdseconomie Regio Zwolle, Het Digitaal Buffet, lokale overheden en andere partners. Voor meer informatie en deelname aan het project, kunnen geïnteresseerde partijen terecht op de website van Vakschool 100% Gastvrij.

Vragen over dit project?
Contactpersoon: Dorien Verdier. dorien.verdier@frogfellows.com 06-39571441

Bronvermelding foto: Rabobank

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Toon meer verhalen

Ook interessant