navigatie overslaan

Expositie ‘Kunst van de Korte Keten’ brengt lokale voedselproducenten en kunstenaars samen tijdens Hanzejaar 2023

  • 3 minuten leestijd
  • 744 x bekeken

Van 12 juli tot eind augustus vindt in de binnenstad van Zwolle de eerste editie van de expositie ‘Kunst van de Korte Keten’ plaats. Het project brengt producenten van streekproducten en lokale kunstenaars samen om de handel met én consumptie van lokale streekproducten zichtbaar te maken, te stimuleren en te vermarkten. Door originele kunstuitingen te ontwikkelen die het verhaal ‘van grond tot mond’ vertellen, wordt de beleving van streekproducten uit het Vechtdal en het Reestdal naar de Hanzestad Zwolle gehaald.

Hanzeverbond op streekniveau
Het Hanzeverbond was destijds gericht op het stimuleren van handel tussen steden. Bij ‘Kunst van de Korte Keten’ staat het stimuleren van lokale handel met streekproducten centraal. Kunst speelt hierbij een belangrijke rol als verbindend element. Meer dan 30 kunstenaars hebben zich aangemeld en ruim 20 kunstenaars zijn gematcht aan tien Vechtdal en Reestdal producenten. De kunstwerken worden geplaatst in drie glazen cubes van zes meter lang, die verspreid over de binnenstad komen te staan. Diverse routes en arrangementen verbinden de cubes, de stad en het buitengebied. In samenwerking met de Zwolse horeca en retail organiseren we workshops, smaakactiviteiten en bijpassende acties. Voorbeelden zijn een streekontbijt, streekdiner, kunstworkshops en streeksafari’s.

De kunst van het samenwerken
Het project is aangejaagd door Vechtdal en Zwolle Marketing (MarketingOost) en mede mogelijk gemaakt door Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), ZwolleFonds, RegioDeal en gemeente Zwolle. Projectpartners die vanaf de opstart betrokken zijn De Meisjes van Plezier en Ztreek. Organisaties en ondernemers kunnen nog aanhaken en meedoen. “Het verhaal van lokale voedselketens maken we op creatieve wijze zichtbaar . Een kruisbestuiving tussen Hanzestad Zwolle, Verrukkelijk Vechtdal en idyllisch Reestdal”, aldus projectleider Anieke van Wijnen. “Het belooft een experimentele zomer te worden waarbij lokaal consumeren gestimuleerd wordt, want hierdoor kunnen we duurzamer en gezonder leven!”

Doe mee aan de crowdfunding
We willen het project en de specifieke activiteiten toegankelijk maken voor alle doelgroepen in de samenleving. Juist ook voor mensen voor wie dat niet van zelfsprekend is. Met de crowdfundingsactie willen we €7.500 ophalen om gratis het grootste streekontbijt van Zwolle aan te bieden, een uniek XL kunstwerk te maken met inwoners en gratis kunstworkshops te organiseren voor jong en oud. Bent u inwoner en/of ondernemer en wilt u een steentje bijdragen aan dit maatschappelijke en creatieve project? Ga naar Samen Voor Elkaar en geef uw donatie!

Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met projectleider Anieke van Wijnen via avanwijnen@marketingoost.nl. Houd ook de website en social media in de gaten voor de laatste updates en activiteiten.

Instagram

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Toon meer verhalen

Ook interessant