navigatie overslaan
Destinatieontwikkeling

De vrijetijdseconomie: onmisbaar in oplossingen en maatschappelijke opgaven.

  • 2 minuten leestijd
  • 133 x bekeken

De Overijsselse vrijetijdseconomie speelt een belangrijke rol in grote thema's als
duurzaamheid, personeelstekort of digitalisering. Waar we in 2023 voor grote
uitdagingen staan, zien we als MarketingOost, Vechtdal Marketing ook de kansen. Daarom hebben we het Manifest Vrijetijdseconomie opgesteld. Hieronder onze belangrijkste punten over de rol van de vrijetijdseconomie in het behoud en verbeteren van een mooi Overijssel voor bewoners en bezoekers!

3 miljard aan bestedingen

De totale bestedingen voortkomend uit de vrijetijdseconomie Overijssel zijn 3 miljard, waarvan 350 miljoen door toeristen.

35.000 banen

Vrijetijdseconomie creëert werkgelegenheid; ruim 35.000 banen. Dit vormt 6% van de totale werkgelegenheid in Overijssel (ter vergelijking bij 'Landbouw en Visserij' is dit 4%). De sector draagt daarnaast indirect bij aan andere inkomsten en werkgelegenheid.

Ondernemend en gastvrij

Ruim 8 miljoen overnachtingen in Overijssel in 2022, waarvan 700.000 door Duitsers. Ondernemers gaan natuurinclusief, innovatief en duurzaam aan de slag.

Regionale identiteit en trots

De vrijetijdseconomie brengt mensen met elkaar in verbinding en laat hen de natuur waarderen, daarnaast versterkt het de regionale identiteit en trots.

Kwaliteit van leven en werken

De vrijetijdseconomie vergroot de kwaliteit van leven: voorzieningen, routes en attracties maken de regio aantrekkelijk voor eigen inwoner. Dit versterkt o.a. het vestigingsklimaat.

Overijssel in balans

Vrijetijdseconomie draagt bij aan druk en draagkracht: deze zijn in evenwicht en worden gemonitord. Hetzelfde geldt voor vergroening en instandhouding cultureel erfgoed.

Download hier de factsheet

Verantwoording

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Toon meer verhalen

Ook interessant